Kotimaiset taiteilijat loistivat Malvan näyttelyissä vuonna 2024

Tulevaisuuden puutarha -näyttely. Kuva: Karoliina Redsven

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan vuosi 2024 toi esille kotimaisia taiteilijoita sekä Suomen ensiesityksen kanadalaissyntyisen, Berliinissä asuvan Jeremy Shawn teokselle. Lisäksi Malva sai kunnian olla avaamassa Sari Soinisen, Pauliina Mäkelän ja Kaarlo Staufferin ensimmäiset yksityisnäyttelyt museossa.

Kotimaisia ja kansainvälisiä nykytaiteilijoita esillä

Keväällä 2024 saimme ihastella Emma Helteen, Tamara Piilolan ja Pia Sirénin Tulevaisuuden puutarha -näyttelyä. Kolmen taiteilijan Malvaan luomassa Tulevaisuuden puutarhassa yhdistyivät romanttinen luontokäsityksemme ja vaihtoehtoinen tulevaisuuden näkymä. Sari Soinisen Katseen takana -näyttelyssä oli esillä Soinisen tärkeimpiä teoksia. Näyttelyssä nähtiin The Transcendent Country of Mind ja Black Cat Kingdom -sarjojen teoksia sekä uusia teoksia Shallow Waters, Misty Waves -sarjasta. Katseen takana oli Soinisen ensimmäinen yksityisnäyttely museossa.

Huhtikuussa avautunut Jeremy Shawn Jaksoton järjestelmä toi maailmanlaajuista tunnustusta ja kansainvälisiä yleisöjä hurmanneen teoksen ensikertaa Suomeen. Jaksoton järjestelmä on vaikuttava installaatio, joka koostuu seitsemästä samaan aikaan toistettavasta videosta. Teos luo tunnelman, joka haastaa ihmisen ymmärryksen rajat kiehtovalla tavalla.

Ryhmänäyttely Määränpää avautui toukokuussa ja kokosi yhteen kaksitoista suomalaista nykytaiteilijaa, jotka käsittelivät teoksissaan kodin jättämisen, luopumisen ja uuden löytämisen teemoja. Osa teoksista kertoi pakkomuutosta, sen syistä ja seurauksista. Osa taas vei katsojan kokemaan tunteita, joita pakoon lähtenyt ihminen kokee. Mukana teosten teemoissa olivat sekä ikävä että helpotus.

Kesällä koko perheelle suunnattu Eläimellistä – Pienoisveistoksia Malvan taidekokoelmista esitteli veikeitä eläinhahmoja veistosmuodossa.

Loppuvuodesta avautui neljä näyttelyä, joissa nähdään paikallista osaamista. Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneen Pauliina Mäkelän Pneuma, Nastolassa syntyneen Kaarlo Staufferin Fantasmagoria ja orimattilalaisen Ilkka Halson Maiseman tasot sekä Malvan taidekokoelmien uusia hankintoja ovat nähtävillä kevään 2025 ajan.

Oppilaitosyhteistyöstä oppimiskokemuksia

LAB Muotoiluinstituutin kevätnäyttely esitteli opiskelijoiden töitä eri aloilta ja vuosikursseilta. Näyttelyn teemana oli sirkulaarisuus, joka näkyi kierrätysmateriaalien käyttönä, sekä esimerkiksi pohdintoina jatkuvuudesta, kiertokulusta ja ajallisuudesta. Näyttelyn suunnittelivat ja toteuttivat muotoiluinstituutin opiskelijat opettajien ohjauksella.

Koulutuskeskus Salpauksesta Kultaseppä- ja kaivertajamestareiksi valmistuneet esittelivät Taidon tie -näyttelyssä korutöitään ja erilaisia opiskelupolkuja artesaanista kultaseppä- ja kaivertajamestariksi. Näyttely rakentui Koulutuskeskus Salpauksen eri alojen opiskelijoiden oppimiskokemuksena.

Tapahtumien vetovoima kasvoi

Malvassa vieraili vuonna 2024 reilut 63 000 kävijää. Vaikka kävijämäärä hieman laski edellisvuosista, museon tapahtumat keräsivät ennätysyleisön.

Malvan tapahtumatarjontaa kehitetään jatkuvasti ja yleisötyössä halutaan huomioida erilaiset museon kävijäryhmät. Malv tapahtumat tavoittivatkin viime vuonna ennätysyleisön. Malvassa järjestetään mm. erilaisia taidepajoja, opastuksia, taiteilijatapaamisia ja keskustelutilaisuuksia sekä esityksiä, joita tuotetaan liittyen näyttelyihin ja niiden sisältöihin. Tapahtumia toteutettiin myös yhteistyössä muun muassa Sinfonia Lahden sekä Wellamo-opiston kanssa.  Opastuksiin osallistui viime vuonna lähes 4400 henkilöä ja erilaisissa taidepajoissa ja tapahtumissa osallistujia oli n. 2400.

Malva on Päijät-Hämeen aluetaidemuseo, ja tuotamme taiteeseen liittyviä palveluita koko alueelle. Vuonna 2024 kehitimme Häärimmäisen salaisen -etäopastuskonseptin. Etäopastus on suunnattu päiväkotiryhmille, jotka pääsevät tutustumaan museon sisältöihin etäyhteydellä toteutettavan draamallisen opastuksen avulla.

Syksyllä 2024 käynnistyneet Taidetorstait toivat ikäihmisille suunnattua ohjelmaa, jossa korostuvat saavutettavuus ja yhteisöllisyys. Rennoissa ja keskustelevissa tapaamisissa on vaihtelevaa ohjelmaa, kuten näyttelykäyntejä, taideteosten esittelyjä, keskustelua ja taidetoimintaa.

Koululaisryhmät vierailivat aktiivisesti

Erilaiset päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmät vierailivat aktiivisesti näyttelyissä ja ovat vuosittain merkittävä kävijäryhmä.

Taidetestaajat vierailevat Malvassa toista kertaa. Marraskuun 2024 ja maaliskuun 2025 aikana Malvassa vierailee 2600 päijäthämäläistä kahdeksasluokkalaista. Taidetestaajat tutustuvat Pauliina Mäkelän Pneuma-näyttelyyn ja käyntiin sisältyy myös ohjattu taidepaja. 

Malvassa vierailevat vuosittain myös Lahden kaupungin peruskoulujen 4. ja 7. luokkalaiset kulttuurikävijät. Keväällä 2024 yli 1000 seiskaluokkalaista kävi Katseen takana -näyttelyssä ja reilut 900 nelosluokkalaista tutustui Juuret – Aarteita kokoelmista -näyttelyyn. Koululaisille järjestettiin ohjelmaa myös talvi- ja syyslomalla.

Lisäksi Malvassa käy myös lähikuntien koululaisia sekä toisen asteen ja korkeakoulujen opiskelijoita.

Lahden julkinen taide näkyväksi karttapalvelun avulla

Lokakuussa saatiin käyttöön Malvan verkkosivuilta löytyvä Julkinen taide kartalla -palvelu. Karttapalvelu kannustaa ihmisiä tutkimaan ympärillään olevia teoksia ja näkemään kaupungin uudella tavalla. Karttapalvelu parantaa taiteen saavutettavuutta ja tuo yli 100 teoksen taidekokoelman lisätietoineen jokaisen saataville ympäri vuorokauden.

Kesäkauden näyttelyt Malvassa

Malvan tulevissa näyttelyissä juhlitaan Olavi Lanua ja 50-vuotiasta Lahden kansainvälistä julistetriennalea. Kellarigalleriassa nähdään Kettukin vuoden taiteilija Maima (Maria) Tanin yksityisnäyttely sekä FantAsko! -näyttelyssä on esillä lahtelaista huonekalumuotoilua julisteissa.

Kettukin vuoden taiteilija Maima Tani 1.4.-18.5.2025
Muodonmuutoksia 10.5.–2.11.2025
Lahden kansainvälinen julistetriennale 6.6.–7.9.2025
FantAsko! 6.6.-7.7.2025
Juuret – Aarteita kokoelmista 29.4.2022 alkaen

Lisätiedot

Katri Torila
Suunnittelija

Viestintä, avajaiset