Ilkka Halso: Maiseman tasot ja Kaarlo Stauffer: Fantasmagoria avaavat Malvan talvikauden
Lauantaina 7.12.2024 Malvan ensimmäisessä kerroksessa avautuu kahden paikallisen taiteilijan yksityisnäyttelyt. Ilkka Halso: Maiseman tasot -näyttelyssä tarkastellaan maiseman anatomiaa ainutlaatuisin keinoin. Valokuvia ja liikkuvaa kuvaa yhdistävä kokonaisuus pohjautuu Halson pitkäkestoiseen taiteelliseen projektiin. Kaarlo Stauffer: Fantasmagoria esittelee maalauksia, jotka ammentavat inspiraationsa vanhoista perhevalokuvista ja käsittelevät ajan kulumista sekä muistojen ja mielikuvituksen suhdetta.
Ilkka Halso: Maiseman tasot
Ilkka Halson näyttelyssä tarkastellaan maiseman anatomiaa yhdistäen valokuvia ja liikkuvaa kuvaa. Kokonaisuus perustuu Halson vuosikymmeniä jatkuneeseen työskentelyyn digitaalisesti muokatun maisemavalokuvauksen parissa. Halso on tunnettu innovatiivisista menetelmistään ja kriittisestä näkökulmastaan ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen. Hänen teoksensa paljastavat, miten maisemat muuttuvat sen mukaan, millainen suhde meillä on luontoon ja millaisten kulttuuristen linssien läpi niitä katsomme.
Halso purkaa maisemat tasoihin ja kokoaa ne uudelleen yksittäisistä otoksista, muistuttaen dissektiota eliön, asian tai järjestelmän tutkimisena leikkelemällä se osiin. Lääketieteen termiä lainaamalla taiteilija korostaa maiseman katsomisen, rajaamisen ja valokuvaamisen ongelmallisuutta.
Näyttelyssä nähdään ensimmäistä kertaa Halson videoteoksia. Uusissa videoteoksissaan hän on muokannut drone-laitteesta salamavaloalustan, jolla hän valaisee pimeitä maisemia ylhäältä. Valokeila liikkuu maaston yllä kuin pensseli, paljastaen maiseman piirteitä viipale kerrallaan. Katse vaeltaa valon mukana, eikä vakaata katsomiskulmaa tai eheää kokonaiskuvaa ole. Valo paljastaa maiseman, mutta tuo samalla esiin pimeyteen kätkeytyvän luonnon.
Valokuvataiteilija Ilkka Halso (s. 1965) on syntynyt Orimattilassa ja asuu sekä työskentelee siellä edelleen. Hän on kansainvälisesti tunnettu maisema-, ympäristö- ja manipuloituun valokuvaukseen perustuvista teoksistaan. Hänen teoksiaan on nähty useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, kuten Arctic Hysteria P.S.1 Contemporary Art Centerissä MoMA:ssa New Yorkissa vuonna 2008 ja 6th Shanghai Biennalessa Shanghai Art Museumissa vuonna 2006.
Kaarlo Stauffer: Fantasmagoria
Kaarlo Staufferin ensimmäisessä museonäyttelyssä nähdään vuosina 2017–2024 maalattuja teoksia, jotka ammentavat vanhoista perhevalokuvista. Staufferin teokset kuvaavat kartanomiljöitä ja suvun kokoontumisia epätavallisessa valossa, käsitellen ajan kulumista, vanhenemista ja yliluonnollisia elementtejä. Taiteilija ei esitä sukunsa tarinaa sellaisenaan, vaan pohtii kuvan tekemisen suhdetta todellisuuskäsityksiin, yhdistäen valokuvan ja maalauksen perinteitä.
Maalaukset ovat portti menneisyyteen, kadotettuun aikaan ja menneeseen maailmaan. Valokuviin kuvattujen hetkien keinotekoisuus korostuu ja esitetystä tulee korostetusti fiktiota. Näyttely nostaa esiin myös muistamiseen ja muistoihin liittyviä kysymyksiä: mitä ajan myötä unohtuu? Millä mieli tai mielikuvitus täydentää aukkoja?
Stauffer kertoo, että ”Tunnelmat ovat oikein odottavat ja korkealla, kyseessähän on ensimmäinen museonäyttelyni ja vieläpä Lahdessa. Erityisesti odotan ripustusta ja sitä kun saa fiilistellä teosten kanssa uudessa tilassa, kuin myös sitä yllätyksellisyyttä miten uudemmat teokset tulevat sointumaan vanhempien rinnalla. Kontekstilla on tapana muuttaa teosten lukutapaa ja ehkä niistä paljastuu näin jotain uutta itsellenikin.”
Kaarlo Stauffer syntyi vuonna 1988 Nastolassa ja asuu sekä työskentelee Helsingissä. Stauffer valmistui kuvataiteen maisteriksi Suomen Taideakatemiasta vuonna 2014. Staufferilla on ollut näyttelyitä mm. Helsinki Contemporaryssa ja hänen teoksiaan löytyy mm. Kiasman, Turun taidemuseon ja Malvan taidekokoelmasta. Malvan taidekokoelmien teokset ovat sijoitettuna Rakokiven monitoimitalo Loistoon Nastolassa.
Ilkka Halso: Maiseman tasot & Kaarlo Stauffer: Fantasmagoria ovat esillä Malvan ensimmäisessä kerroksessa 7.12.2024 ‐ 6.4.2025.
Lisätiedot
Viestintä, avajaiset