Muodonmuutoksia
Dynaaminen luontosuhde toimii lähtökohtana näyttelylle, joka tuo vuoropuheluun Olavi Lanun (1925–2015) teoksia hänen aikalaisiensa ja nykytaiteilijoiden teosten kanssa. Olavi Lanu ymmärsi, että muutos on jatkuvaa sekä luonnossa että ihmisten elämässä. Taiteilija teki ihmisveistoksia aina suhteessa erilaisiin elinympäristöihin.
Näyttely käsittelee kehollisuutta monipuolisesti. Keho kietoutuu tunne-elämään ja mielen liikkeisiin. Keho toimii myös välittäjänä moniaistillisille kokemuksille. Näyttelyssä vuorovaikutus ihmisen ja luonnon välillä on kaunista ja henkilökohtaista, mutta myös intensiivisen pohdiskelevaa. Virittyneet mielenmaisemat ja alitajuiset tunnelmat ovat läsnä teoksissa.
Ihmisen olemassaolo on lähtökohtaisesti osa luonnon kiertokulkua, ei siitä erillään. Näyttely pohtii syklisyyttä ja elämälle antautumista. Keho käy läpi koko elämänkaaren: kivun, nautinnon, leikkisyyden, kasvun, kuihtumisen, jatkuvan muodonmuutoksen.
Olavi Lanu tunnetaan suomalaisen ympäristötaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen edelläkävijänä. Lanun teoksia oli esillä Pohjoismaiden paviljongissa Venetsian biennaalissa vuonna 1978. Näyttely johti mittaviin kansainvälisiin tilaustöihin. Vuosina 1989–1992 taiteilija toteutti Lahden Kariniemenmäelle ainutlaatuisen 12 veistoksen kokonaisuuden, Lanu-puiston.
Näyttelyn taiteilijat
Arca & Jesse Kanda, Kinga Bartis, melanie bonajo, Elo-Reet Järv, Olavi Lanu, Ana Mendieta, Taneli Rautiainen, Luis Alberto Rodriguez, Jani Ruscica, Mari Sunna ja Apichatpong Weerasethakul
Kuraattori: Ilari Laamanen
Näyttelyyn on saatu valtionavustusta Museovirastolta.
Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Lähitapiola Vellamo.