Muodonmuutoksia

Dynaaminen luontosuhde toimii lähtökohtana näyttelylle, joka tuo vuoropuheluun Olavi Lanun teoksia hänen aikalaisiensa ja nykytaiteilijoiden teosten kanssa.

Dynaaminen luontosuhde toimii lähtökohtana näyttelylle, joka tuo vuoropuheluun Olavi Lanun (1925–2015) teoksia hänen aikalaisiensa ja nykytaiteilijoiden teosten kanssa. Olavi Lanu ymmärsi, että muutos on jatkuvaa sekä luonnossa että ihmisten elämässä. Taiteilija teki ihmisveistoksia aina suhteessa erilaisiin elinympäristöihin.

Näyttely käsittelee kehollisuutta monipuolisesti. Keho kietoutuu tunne-elämään ja mielen liikkeisiin. Keho toimii myös välittäjänä moniaistillisille kokemuksille. Näyttelyssä vuorovaikutus ihmisen ja luonnon välillä on kaunista ja henkilökohtaista, mutta myös intensiivisen pohdiskelevaa. Virittyneet mielenmaisemat ja alitajuiset tunnelmat ovat läsnä teoksissa.

Ihmisen olemassaolo on lähtökohtaisesti osa luonnon kiertokulkua, ei siitä erillään. Näyttely pohtii syklisyyttä ja elämälle antautumista. Keho käy läpi koko elämänkaaren: kivun, nautinnon, leikkisyyden, kasvun, kuihtumisen, jatkuvan muodonmuutoksen.

Olavi Lanu tunnetaan suomalaisen ympäristötaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen edelläkävijänä. Lanun teoksia oli esillä Pohjoismaiden paviljongissa Venetsian biennaalissa vuonna 1978. Näyttely johti mittaviin kansainvälisiin tilaustöihin. Vuosina 1989–1992 taiteilija toteutti Lahden Kariniemenmäelle ainutlaatuisen 12 veistoksen kokonaisuuden, Lanu-puiston.

Näyttelyn taiteilijat

Arca & Jesse KandaKinga Bartis, melanie bonajo, Elo-Reet Järv, Olavi Lanu, Ana Mendieta, Taneli Rautiainen, Luis Alberto Rodriguez, Jani Ruscica, Mari Sunna ja Apichatpong Weerasethakul

Kuraattori: Ilari Laamanen  

Näyttelyyn on saatu valtionavustusta Museovirastolta.
Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Lähitapiola Vellamo.

Lisätietoja Olavi Lanusta, hänen teoksistaan ja juhlavuoden tapahtumista ja ohjelmasta löydät Lanu 100 -verkkosivulta. Sivua ja ohjelmistoa päivitetään kevään aikana, joten pysythän kuulolla.

  • Muodonmuutoksia-taidenäyttely 10.5.– 2.11.2025 Malvassa

    Muodonmuutoksia-taidenäyttelyssä on Olavi Lanun ja muiden taiteilijoiden teoksia. Näyttelyn aihe on ihmisen suhde luontoon.

    Muodonmuutoksia-näyttelyssä tuntuu, että Olavi Lanun ja muiden taiteilijoiden teokset ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

    Näyttelyssä on monenlaisia teoksia. Ne herättävät tunteita. Teokset voi myös kokea eri aistien kautta. Teokset saavat pohtimaan, miltä taide tuntuu mielessä ja kehossa.

    Olavi Lanu ajatteli, että ihmisen suhde luontoon on usein voimakas. Suhde myös muuttuu koko ajan.

    Sama ajatus näkyy Muodonmuutoksia-näyttelyssä. Tässä näyttelyssä ihmisen ja luonnon vuorovaikutus on kaunis ja henkilökohtainen asia. Se herättää paljon ajatuksia ja myös alitajuisia tunnelmia.

    Näyttely kertoo myös siitä, että ihminen on osa luontoa ja sen kiertokulkua. Näyttely pohtii, miten ihminen voi antautua elämälle eli hyväksyä sen, että hän ei voi vaikuttaa kaikkeen elämässä.

    Näyttely muistuttaa myös, että asiat toistuvat maailmassa. Elämän aikana ihmisen keho käy läpi monta tunnetta ja vaihetta. Näitä ovat kipu, nautinto, leikkisyys, kasvu, kuihtuminen ja jatkuva muodonmuutos.

    Kuka oli Olavi Lanu?

    Kuvanveistäjä ja taidemaalari Olavi Lanu eli vuosina 1925–2015. Taiteilijan syntymästä on siis sata vuotta, ja on Lanun juhlavuosi.

    Olavi Lanu vaikutti paljon siihen, että ympäristötaide tuli Suomeen. Ympäristötaide on taidetta, joka on tehty tiettyyn paikkaan.

    Lanu teki paljon veistoksia, jotka esittävät ihmistä jossakin ympäristössä. Häntä kiinnosti,
    millainen ihmisen suhde ympäristöön on. Lahdessa on Lanu-puisto. Lanu teki puistoon 12 veistosta vuosina 1989–1992.

    Lanun teoksia nähtiin myös ulkomailla. Niitä oli esimerkiksi Venetsian biennaalissa eli suuressa taidenäyttelyssä Italiassa vuonna 1978. Biennaalin jälkeen Lanulta tilattiin paljon taideteoksia eri maihin.

    Lisää tietoa Olavi Lanusta ja taiteilijan juhlavuodesta on Lanu 100 -verkkosivulla. Sivu on yleiskielellä.

    Muodonmuutoksia-näyttelyn taiteilijat ovat:
    Arca & Jesse Kanda, Kinga Bartis, Melanie Bonajo, Elo-Reet Järv, Olavi Lanu, Ana Mendieta, Taneli Rautiainen, Luis Alberto Rodriguez, Jani Ruscica, Mari Sunna ja Apichatpong Weerasethakul.

    Näyttelyn kuraattori eli suunnittelija on Ilari Laamanen.
    Museovirasto on tukenut näyttelyä.
    Näyttelyn pääyhteistyökumppani on LähiTapiola Vellamo.

    Muodonmuutoksia-näyttely on 10.5.–2.11.2025 Malvan 1. kerroksessa.

melanie bonajo, When the body says Yes, skenografia yhteistyössä Théo Demansin kanssa, näyttelynäkymä FOMU Antwerp, 2023. Taiteilijan ja AKINCIn luvalla. Kuva: We document art
Jani Ruscica, Polynotknot (and they bloom), 2023, 4K video
Jesse Kanda, Mene, 2018, digitaalinen veistos
Kinga Bartis, Back-bender Wholeness in Many Parts, 2021, hiili kankaalle
Olavi Lanu, Auringonpalvoja, 1974, puu. Malvan taidekokoelma