Julistekokoelma

Kuva: Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen.

Julistekokoelmamme on laajudessaan ainutlaatuinen: Kokoelmaan kuuluu kaikkiaan yli 70 000 julistetta. Museon kokoelmiin kuuluvista julisteista pääsee nauttimaan myös Malskin ravintoloissa, ja saapa niistä joitakin ostaa museokaupasta myös omaan kotiin!

Tietoa kokoelmasta

Julistekokoelmiin kerätään sekä kotimaista että ulkomaista graafista muotoilua. Pääpaino on kotimaisissa julisteissa, mutta myös ulkomaisten julisteiden määrä on suuri. Julistemuseon kokoelmien perustan muodostavat ennen vuotta 1975 Lahden taidemuseoon kerätyt näyttelyjulisteet, museolle lahjoitettu Lahden I julistebiennalen materiaali ja Graafisten muotoilijoiden kokoelma, johon on koottu keskeisten suomalaisten graafisten suunnittelijoiden julisteita ja muita painotuotteita. Kokoelma on kattava 1950-luvun julisteista lähtien. 

Julistemuseon vanhin suomalainen juliste on vuodelta 1851, J. W. Lillja & Co:n painama ”Åbo nya ångfartygs-bolag”. Julistekokoelmiin liittyy läheisesti Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelma, joka on lahjoitettu Lahden taidemuseolle. Julistemuseoon lahjoitetun materiaalin joukossa on ollut myös teoksia, jotka on kirjattu STL:n kokoelmaan.

Julistekokoelman aineistotyypit

Kokoelmissa on tällä hetkellä noin 70 000 julistetta, joista kotimaisten osuus on noin 30 000 julistetta. Lisäksi kokoelmissa on taidepainojäljennöksiä, ex libriksiä ja etikettejä, joita otetaan vastaan hyvin rajoitetusti.

Julisteita maailmalta

Julistekokoelmamme on hyvin kansainvälinen. Kokoelma on karttunut vuosikymmenten saatossa useiden erilaisten lahjoitusten myötä.

  • Ulkomaisista julisteista vanhimpia ovat ranskalaiset art nouveau -julisteet ja puupiirroksina toteutetut japanilaiset julisteet, jotka ovat 1890-luvulta. Kokoelmissa on myös monia saksalaisia Jugend-julisteita sekä 1920- ja 30-luvulla painettuja matkailuun liittyviä keskieurooppalaisia julisteita.

  • Puolalaisten julisteiden kokoelma on niin ajallisesti kuin määrällisesti kattava, samoin ranskalaisen Grapus-ryhmän lahjoittama, ryhmän omista julisteista koostuva kokoelma.

  • Macaon taidemuseo lahjoitti Lahteen macaolaisista julisteista koostuvan kokoelman ja kiinalaisia vallankumousjulisteita.

  • Library of Congress lahjoitti museolle kattavan neuvostoliittolaisten kokoelman.

    Kulturzentrum der DDR lahjoitti itäsaksalaisten julisteiden kokoelman.

  • Säilytämme kansainväliseen parfyymimainontaan liittyvää kokoelmaa.

    Benetton lahjoitti Toscanin suunnittelemia yhtiön tuotteita mainostavia suurjulisteita.

    JAGDA ja muutama japanilainen painotalo ovat lahjoittaneet Lahteen julisteita.

    Tämän lisäksi monet yksityiset ulkomaiset henkilöt ja yhteisöt ovat lahjoittaneet Lahteen julisteita.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja kysy lisää:

Hanna Suihko
Kokoelma-amanuenssi