Olavi Lanu

1990

Betoni

Lahden Lanu-puisto rakennettiin vuosina 1989–1992. Lahden kaupunki tilasi Olavi Lanulta kaikkiaan 12 veistosta sijoitettavaksi Kariniemenmäen lehtometsään. Osaksi luontoa sulautuvien teosten lähtökohtana on ollut Lanun Venetsian biennaaliin vuonna 1978 toteuttama teoskokonaisuus Elämää suomalaismetsissä, joka ilmentää eri tavoin ihmisen ja luonnon suhdetta. Puiston luonnonmateriaaleja imitoivat veistokset on kaikki valettu betoniin Renkomäen sorakuopassa. Veistosten sijoittelusta puistoon on päättänyt taiteilija itse.

Rankakasa-teos kuvaa nimensä mukaisesti kasaa oksistaan karsittuja pieniä puun runkoja eli rankoja. Veistos on korkeudeltaan lähes 3 metriä ja leveydeltään 3,70 metriä. Teos on valettu taiteilijan pyöräreissullaan metsästä löytämistä ja kasatuista rangoista otettuun muottiin. Rankakasa on tyyliltään lähes abstrakti teos, jonka päädyssä on juuri ja juuri erotettavissa rankojen päistä muodostuva istuva ihmisfiguuri. Teoksen hallitsevin elementti on sen mielenkiintoinen, rangoista muodostuva solukkomainen ja uurteinen pintarakenne, joka visuaalisen vaikuttavuutensa lisäksi vetoaa myös kosketusaistiin. Betonisessa teoksessa on tarkkaan katsoessa nähtävissä sahaamisen ja leikatun puun pinnan jäljet.

Puistoon sijoitettu betoniveistos, joka kuvaa kasaa oksistaan karsittuja pieniä puun runkoja eli rankoja.
Olavi Lanu, Rankakasa, 1990. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen/Malva.

Tietoa taiteilijasta

Olavi Lanu (1925–2015) oli merkittävä lahtelainen taidealan vaikuttaja. Hän toimi kuvataideopettajana Lahdessa Launeen yhteislyseossa, Taideteollisessa oppilaitoksessa ja Taideinstituutissa, mitä kautta hän vaikutti lukuisiin päijäthämäläisiin taiteilijoihin. Lanu itse oli saanut oppinsa Vapaassa Taidekoulussa, Suomen Taideakatemian koulussa sekä Pariisissa. Uransa alkuvaiheessa Lanun tuotanto painottui maalauksiin, jotka vähitellen saivat vapaamman abstraktin, pintojen rakenteita ja tekstuureja korostavan ilmaisun. Suurelle yleisölle veistostensa kautta tutuksi tulleelle, kansainvälistäkin arvostusta nauttineelle taiteilijalle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1986 ja Pro Finlandia -mitali vuonna 1998.

Taideteos kartalla

Lanu-puistossa. – Kariniemenpuistotie 49, Lahti.
Näytä Google Mapsissa

Rankakasa

Lanu-puistossa. – Kariniemenpuistotie 49, Lahti.

Näytä Google Mapsissa