Punavankimuistomerkki
Erkki Kannosto
1978
Pronssi, graniitti
Kansalaissodan päätyttyä toukokuussa 1918 Lahden Fellmanin pellolle kerättiin vangeiksi otettuja punakaartilaisia ja pakomatkalla olevia siviilejä. Vankeja oli jopa 22 000, mikä on yli kolmenkertaisesti Lahden silloisen väkiluvun verran. 60 vuotta myöhemmin samalle paikalle pystytettiin Erkki Kannoston punavankimuistomerkki, joka oli valittu toteutettavaksi kutsukilpailun kautta. Muistomerkkihankkeen takana olivat molemmat työväenpuolueet. Lisäksi rahoittajina toimivat Lahden kaupunki, valtio, ammattiyhdistysliike sekä muita yhdistyksiä sekä järjestöjä. Varoja kerättiin myös kansalaisilta myymällä pienoisreliefiä, julisteita ja rintamerkkejä.
Kannoston muistomerkki on tilateos, joka levittäytyy pinta-alaltaan 14 x 14 metrin kokoiselle alueelle. Kolmesta graniittisesta monoliitista muodostuu portti, jonka äärellä on vapauteen lähdössä viisi pronssiin valettua ihmishahmoa. Korkeutta teoksella on kaikkiaan 5,7 metriä ja pronssifiguureilla noin 3 metriä. Punagraniitilla verhotun jalustan päällä seisoo neljä miestä ja yksi nainen suorina ja vakavailmeisinä. Hahmoilla on yllään vaatimattomat työläisvaatteet. Ilmaisultaan realistisen teoksen tunnelma on juhlallisella vapautuksen hetkelläkin maltillinen ja hiljaisuudessaan vaikuttava. Vangit ovat suunnanneet katseensa eteenpäin ja ovat valmiita astumaan vapauteen, uutta elämää ja maata rakentamaan. Totisilta kasvoilta paljastuva tuskallinen menneisyys ei kuitenkaan koskaan poistu heidän mielistään ja tästä murheellisesta historiasta veistos meitä yhä muistuttaa.
Tietoa taiteilijasta
Erkki Kannosto (s. 1945) on helsinkiläinen kuvanveistäjä, joka työskentelee enimmäkseen pronssi-, terrakotta- ja teräsveistosten parissa. Taiteilija on tunnettu myös mitalitaiteestaan. Mukaan mahtuu ilmaisultaan niin voimakkaasti tyyliteltyjä ja humoristia teoksia kuin vakavahenkisempää realistista ihmiskuvausta. Oppinsa hän on saanut Suomen taideakatemiasta vuosina 1966–1970. Punavankien muistomerkkikilpailun lisäksi Kannosto on osallistunut uransa aikana useisiin kuvanveistokilpailuihin, joissa hän on menestynyt erinomaisesti.
Taideteos kartalla
Fellmanninpuistossa. –
Näytä Google Mapsissa