Mikael Agricola

Emil Wikström

1953

Pronssi

Emil Wikström teki vuonna 1908 Viipuriin muistomerkin Suomen kirjakielen isästä Mikael Agricolasta. Alkuperäinen patsas katosi talvi- ja jatkosodan aikana. Lahden kaupunginhallitus osti vuonna 1950 Wikströmin perikunnalta oikeuden valattaa Viipurissa olleen monumentaalisen patsaan yläosa pronssiin ja tehdä siitä toisinto. Patsas miellettiin kunnianosoitukseksi oman patsaansa menettäneille viipurilaisille sekä hämäläisille äideille, olihan Agricola hämäläisen äidin poika. Patsaan sijoituspaikaksi valittiin Vuorikadun koulun, entisen Lahden kansakoulun edusta. 

Pronssiveistoksen korkeus on 1,25 metriä ja leveys reilun metrin. Harmaagraniittisen jalustassa on Agricolan nimi sekä teksti: ”Kylle se cule Somen kielen, ioca ymmerdä Caicein mielen” (Kyllä se ymmärtää Suomen kielen, joka ymmärtää kaikkien mielen). Veistos on rintakuva lakkipäisestä, leveäkauluksiseen takkiin pukeutuneesta miehestä, joka lukee edessään olevaa kirjaa. Vasen käsi seuraa kirjan tekstiä, oikea käsi on nostettu rennosti ylös kuin puhetta tai saarnaa pitääkseen. Isälliseltäkin vaikuttavan, kansallisen suurmiehen hienopiirteisillä kasvoilla on varovainen hymynkare, joka etäännyttää hänet tyypillisestä kiihkomielisen ja ankaran saarnamiehen mielikuvasta.

Emil Wikström, Mikael Agricola, 1953. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen/Malva.

Tietoa taiteilijasta

Alkuperäisen muistomerkin tekijä Emil Wikström (1864–1942) tunnettiin Suomen taiteen kultakauden johtavana kuvanveistäjänä, joka oli erikoistunut julkisiin pronssimonumentteihin. Tyylillisesti hänen teoksensa edustavat kansallisromantiikkaa ja realismia. Wikströmin tuotannon tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat Lönnrotin muistomerkki, kansallismuseon edustalla istuva graniittikarhu sekä tv-mainoksissakin esiintyneet Helsingin rautatieaseman monumentaaliset lyhdynkantajat.

Taideteos kartalla

Erkonpuistossa, vastapäätä Lahden yhteiskoulua. –
Näytä Google Mapsissa

Mikael Agricola

Erkonpuistossa, vastapäätä Lahden yhteiskoulua. –

Näytä Google Mapsissa