Johan Theodor Lindroos
Emil Cedercreutz
1937
Pronssi
Insinööri ja vuorineuvos Johan Theodor Lindroosin (1867–1952) muotokuvareliefi on kiinnitetty Vesijärvenkatu 11:ssa sijaitsevan vanhan hallinto- ja virastorakennuksen, Tevin talon seinään pääsisäänkäynnin oikealle puolelle. Jo 1930-luvulla valmistunut, mutta aiemmin muualle sijoitettu teos on todennäköisesti kiinnitetty nykyiselle paikalleen vuonna 1950 Tevin rakennuksen valmistuttua.
Kohokuvaan on ikuistettu silmälasipäinen J. T. Lindroos, joka on kuvattu sivuprofiiliin kaulan kohdalta rajattuna. Miehen katse on suunnattu vasempaan. Reliefin alareunassa on teksti: ”J. Th. Lindroos s. 29.11.1867, k. 5.6.1952” ja oikeassa yläkulmassa on taiteilijan signeeraus. Pronssisen reliefin korkeus on noin puoli metriä ja leveys 34 senttimetriä. Ilmaisultaan varsin vähäeleinen näköiskuva on toteutettu asiallisen, kohdettaan kunnioittavan realismin hengessä.
Johan Theodor Lindroos oli diplomi-insinööri, Lahden kaupunginvaltuuston jäsen ja yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista teollisuusmiehistä, joka osallistui muun muassa Lahden vesijohtoverkon suunnitteluun. Lisäksi Lindroos tunnettiin puuteollisuusmiehenä, joka perusti ystävänsä Isak Alancon kanssa Vesijärven rantaan Oy Pallas Ab -nimisen rullatehtaan. Lindroosille myönnettiin vuorineuvoksen arvo vuonna 1942.
Tietoa taiteilijasta
Lindroosin muotokuvan teki alkujaan köyliöläinen Emil Cedercreutz (1879–1949), joka tunnetaan erityisesti siluettitaiteestaan. Taideopintonsa Cedercreutz aloitti 1902 Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun vastaperustetulla kuvanveistolinjalla, sen ensimmäisenä oppilaana. Pronssiveistoksissaan Cedercreutz kuvasi mielellään hevosia, joista äestäjä- ja kyntäjähevosten tiedetään olleen hänen suosikkejaan. Tuokiokuvamaisuudessaan ja luonnosmaisuudessaan Cedercreutzin teoksissa on nähty impressionistisia vaikutteita, mikä oli edistyksellistä 1900-luvun alun Suomessa.
Taideteos kartalla
Rakennuksen ulkoseinässä. – Vesijärvenkatu 11, Lahti.
Näytä Google Mapsissa