J. R. Danielson-Kalmarin rintakuva

Aimo Tukiainen

1954

Pronssi

Professori Johan Richard Danielson-Kalmari oli merkittävä suomalainen historiantutkija, poliitikko ja valtioneuvos, jota on kutsuttu myös J. K. Paasikiven oppi-isäksi. Danielson-Kalmari vietti noin 40 vuoden ajan kesänsä Asikkalassa, jossa hänellä oli huvila lähellä Vääksyn kanavaa. Lahden kaupungille näköispatsaan lahjoittivat ja pystyttivät Hämäläis-Osakunta, jonka inspehtorina Danielson-Kalmari toimi 17 vuoden ajan.  

Danielson-Kalmarin pronssisen rintakuvan on suunnitellut ja toteuttanut kuvanveistäjä Aimo Tukiainen. Viiksekkään ja lyhythiuksisen herrasmiehen kasvoille on piirtynyt totinen ilme. Veistos on realismin hengessä varsin todenmukainen kuvaus kohteestaan, mikä ei ole ihme, sillä Tukiainen käytti apunaan valokuvia mallinsa piirteiden mahdollisimman huolelliseksi toistamiseksi. Taiteilijan tiedetään muuttaneen veistotyyliään realismista vapaamuotoisempaan informalismiin uransa myöhemmässä vaiheessa.

Graniittisen jalustan päällä miehen rintakuva
Aimo Tukiainen, J. R. Kalmarin rintakuva, 1954. Kuva: Teea Saanio/Malva.

Tietoa taiteilijasta

Aimo Tukiainen (1917–1996) oli Orivedellä syntynyt kuvanveistäjä. Oppinsa hän on saanut Viipurin taiteen ystävien piirustuskoulussa sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Taiteilija tunnetaan lukuisista sankaripatsaistaan, hautamuistomerkeistään ja mitalitaiteestaan. Tukiaisen käsialaa on myös Helsingin Mannerheimin ratsastajapatsas. Teostensa materiaaleina taiteilija käytti aluksi lähinnä kiveä ja pronssia, mutta myöhemmin myös betonia ja rautaa. Tukiaiselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1956 ja professorin arvonimi vuonna 1977. 

Taideteos kartalla

Kalmarin puistossa, Vapaudenkadun ja Fellmaninkadun risteyksessä. – Fellmaninkatu 1, Lahti.
Näytä Google Mapsissa

J. R. Danielson-Kalmarin rintakuva

Kalmarin puistossa, Vapaudenkadun ja Fellmaninkadun risteyksessä. – Fellmaninkatu 1, Lahti.

Näytä Google Mapsissa