Hiihtäjäpatsas
Viktor Jansson
1938
Pronssi
Kauppaneuvos ja kenkätehtailija J. Mononen lahjoitti kaupungille Viktor Janssonin suunnitteleman hiihtäjää esittävän veistoksen vuoden 1938 Lahden isännöimien MM-kisojen johdosta. Mononen halusi veistoksen kautta vahvistaa Lahden mainetta hiihtokaupunkina. Vain vuotta aiemmin oli Lahden kaupunki vastaanottanut lahjoituksena saman taiteilijan toisen patsaan, Lumisota-teoksen. Vuonna 1938 Lahti oli Viktor Janssonin kaupunki, sillä neljästä julkisesta veistoksesta kolme oli Janssonin käsialaa. Hiihtäjäpatsas paljastettiin alun perin Vuorikadun kansakoulun puistossa, mutta vuonna 1955 se uudelleen sijoitettiin Urheilukeskukseen hiihtostadionin läheisyyteen.
Hiihtäjäpatsas on tehty pronssista ja sen korkeus on 2,2 metriä ja leveys 1,9 metriä. Teos esittää hiihtoasuista, suksilla mäkeä alas laskevaa miestä. Laskettelijan asento on taipunut etukumaraan, käsien ja sauvojen osoittaessa vapaasti sivuille. Teosta hallitseva vauhdin vaikutelma on tulosta veistoksen kaltevuudesta, vastakkaisiin suuntiin viettävistä hiihtäjän, sauvojen ja mäen muodostamista linjoista ja näiden välisestä jännitteestä. Allegorisista vivahteista riisuttu veistos on Janssonin tuotannossa poikkeuksellinen. Arkinen hiihtäjäpatsas on tyyliltään tarkan realistinen ja sen mallina tiedetään olleen taiteilijan slalomia harrastanut poika Per Olov. Tilaajan toivomuksesta taiteilija on kiinnittänyt erityistä huomiota laskettelijan hiihtojalkineisiin eli monoihin.
Tietoa taiteilijasta
Viktor Jansson (1886–1958) oli merkittävä suomenruotsalainen kuvanveistäjä. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun kuvanveistoluokalla vuodet 1903–1905. Janssonin tuotanto koostuu sankaripatsaista, hautamuistomerkeistä ja muotokuvista. Erityisesti hän oli mieltynyt nuorten naisten ja pikkulapsien kuvaamiseen. Tavanomaisten ihmisfiguurien lisäksi Janssonin mielikuvituksellisemmissa teoksissa tavataan leikkisiä kaloja ja viehkeitä merenneitoja. Uransa alkuaikoina Janssonin teokset olivat tyyliltään impressionistisia, mutta myöhemmin taiteilija omaksui hillitymmän klassisvaikutteisen kuvanveistotyylin.
Taideteos kartalla
Urheilukeskuksen vieressä, Salpausselänkadun ja Satamaradanpolun kulmassa. – Salpausselänkatu 7, Lahti.
Näytä Google Mapsissa
Hiihtäjäpatsas
Urheilukeskuksen vieressä, Salpausselänkadun ja Satamaradanpolun kulmassa. – Salpausselänkatu 7, Lahti.
Näytä Google Mapsissa