Sakari Tohka

1955

Pronssi

Viipurissa perustettu rautakauppa Oy Starckjohann & Co siirtyi sotien jälkeen Lahteen. Yrityksen uusi ja moderni liiketalo valmistui Aleksanterinkadulle vuonna 1950. Viisi vuotta myöhemmin yritys lahjoitti Sakari Tohkan Herääminen-patsaan Lahden kaupungille, kaupungin täyttäessä 50 vuotta ja Starkjohannin toimittua Lahdessa 15 vuotta. Veistos sijoitettiin aluksi yrityksen liiketalon edustalle, mutta siirrettiin vuonna 1957 Alatorille ja edelleen nykyiselle paikalleen Kirkkokadulle vuonna 2013. Patsaan aihe, heräävä, ylös kohottautuva nuori nainen symboloi lahjoittajan mukaan Lahden teollisuuden ja liike-elämän heräämistä ja uutta kukoistusta Lahden kylän palon ja sodan jälkeen. Sakari Tohka osallistui veistoksen luonnoksella 1950-luvun alussa Helsingissä järjestettyyn veistoskilpailuun, josta se löydettiin Lahteen.

Pronssisella patsaalla on korkeutta vajaan metrin ja leveyttä lähes kaksi metriä. Teos kuvaa alastonta, istualleen nousemassa olevaa nuorta naista, joka on kohottanut vasemman kätensä päänsä päälle ja ojentanut oikean kätensä taakseen vartaloa tukemaan. Neitokaisen pitkiksi ojennetut sääret luovat teokseen kaunislinjaista sulokkuutta jännittyneen, hieman oikealle kiertyneen ylävartalon vastapainoksi. Syntyvä vaikutelma on kiireetön, mutta odottava. Veistos on selkeäpiirteisyydessään ja hillityssä ilmaisussaan selkeän klassisvaikutteinen. Teoksen mallina on ollut taiteilijan vaimo Kyllikki Ingeborg, o.s. Vitali, ent. Tikkanen, joka oli lahtelaisen lääkärin ja kunnallispoliitikko Johan Henrik Vitalin tytär.

Alastonta, istualleen nousemassa olevaa naista kuvaava veistos.
Sakari Tohka, Herääminen, 1955. Kuva: Teea Saanio/Malva.

Tietoa taiteilijasta

Sakari Tohka (1911–1958) oli Suonenjoella syntynyt helsinkiläinen kuvanveistäjä.

Hän opiskeli Taideteollisuuskeskuskoulun iltalinjalla vuonna 1931 sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1932–1934. Akateemisuutta vieroksunut Tohka erosi kuitenkin piirustuskoulusta kevätlukukaudella ja päätti alkaa opiskelemaan kuvanveistoa omin päin.  Itseoppinutta Taiteilijaa ohjasi periaate: ”näkemys sanoo kaiken”. Tohka kuului modernistista ekspressionismia ajaneeseen, 1930-luvulla perustettuun Lokakuun ryhmään yhtenä sen perustajajäsenenä. Tohkan tunnettuja teoksia ovat muun muassa Helsingissä sijaitsevat Lastenlinnan julkisivukoristelut, Käpylän ala-asteen pihassa oleva Päivän lapset sekä kansanrunoudesta aiheensa saanut Tursas ja vedenneito. Vuonna 1954 taitelija sairastui polioon ja joutui viettämään viimeiset vuotensa pyörätuolissa.

Taideteos kartalla

Kirkkokatu 12, Lahti.
Näytä Google Mapsissa

Herääminen

Kirkkokatu 12, Lahti.

Näytä Google Mapsissa