Evakkopatsas
Reijo Huttu ja Pekka Asikainen
2021
Pronssi
Vuosien 1939–1944 aikana kotiseuduiltaan evakkotielle lähti noin 400 000 karjalaista. Kunnianosoituksena kotinsa jättämään joutuneille Karjalan, Kuusamon, Petsamon, Sallan ja Suomenlahden saarten asukkaille pystytettiin Lahden Karjalaseuran toimesta muistomerkki, evakkopatsas. Patsas pystytettiin Lahteen, sillä kaupunki toimi aikoinaan evakkoväen suurimpana asuttajana. Muistomerkin lopulliseksi sijoituspaikaksi muodostui Upseerikerhon edusta entisellä Hennalan kasarmialueella. Hanke rahoitettiin lahjoituksilla, yritysten tuella sekä valtionavustuksella. Muistomerkki paljastettiin 14.8.2021. Patsaan lähtökohtana on ollut taiteilija Pekka Asikaisen vuonna 1987 tekemä, ja myöhemmin Lahden Karjalaisille lahjoittama kipsipienoismalli, jonka pohjalta kuvanveistäjä Reijo Huttu suunnitteli lopullisen muistomerkin.
Pronssiin valettu, noin viisi tonnia painava evakkopatsas kuvaa pitäjäjuhliin lähdössä olevaa, kansallispukuihin sonnustautunutta karjalaisperhettä: iäkästä äitiä sekä jo aikuista tytärtä ja poikaa. Jalustassa on teksti: ”Suomen evakot 1939–1944”, jota molemmin puolin koristavat Pohjois-Karjalan vaakunat. Lisäksi jalustan toisessa sivussa on pieni ortodoksinen risti.
Tietoa taiteilijoista
Reijo Huttu on lahtelainen kuvataiteilija, joka on toiminut taideopettajana Harjula-opistossa. Taiteilija itse opiskeli aikoinaan ABC-piirustuskoulussa vuosina 1965–1967 Unto Pusan oppilaana ja myöhemmin Lahden Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1973–1974. Huttu on toteuttanut Lahteen ja muualle maahan useita julkisia veistoksia: hautamuistomerkkejä, reliefejä ja patsaita. Taiteilija on tuotannossaan erityisen mieltynyt ihmis- ja eläinaiheiden realistiseen kuvaamiseen.
Pekka Asikainen (1930–2017) oli lahtelainen kuvanveistoon erikoistunut taiteilija, joka on opettanut kuvanveistoa useissa Päijät-Hämeen kansalaisopistoissa. Asikainen itse sai oppinsa aikoinaan kuvanveistäjä Toivo Pelkoselta. Taiteilija tunnetaan erityisesti pienikokoisista ja kaunislinjaisista, ihmis- ja eläinaiheita kuvaavista puu-, metalli-, ja lasikuituveistoksistaan sekä muotokuvamitaleistaan. Asikaisen töitä on esillä muun muassa Tapanila-kodin edessä olevassa suihkualtaassa, Salpakankaan seurakuntakodissa sekä Taidekeskus Taarastissa.
Taideteos kartalla
Lahden Upseerikerhon edustalla. – Upseerikerhonkatu 3, Lahti.
Näytä Google Mapsissa