Eläköön Suomi, sotiemme 1939–1945 sankarimuistomerkki
Unto Ojonen
1988
Kivi, pronssi
Vuonna 1988 paljastettiin Urheilukeskuksessa sotaveteraanien kunniaksi pystytetty sankarimuistomerkki. Muistomerkissä on teoksen historiaa valottava teksti: ”ELÄKÖÖN SUOMI Täällä kokoontuivat sotiemme 1939–1945 veteraanit ensimmäiseen kansalliseen veteraanipäiväänsä 27.4.1987. Muistomerkin pystyttivät Lahden piirin sotiemme veteraanit 3.6.1988 yhdessä Mannerheim-ristin ritarien kanssa. ” Tekstissä mainitun tapahtuman jälkeen on Suomessa vietetty vuosittain liputettavaa Kansallista veteraanipäivää Lapin sodan päättymisen päivänä 27. huhtikuuta.
Muistomerkki koostuu muurimaisen kivirakenteen päälle asetellusta suuresta kivestä, jonka vasemmassa reunassa on pronssinen tammenlehvätunnus. Kiven oikealla puolella, tammenlehvää vastapäätä komeilee suurikokoinen Mannerheim-risti. Tunnusten väliin, kiven yläreunaan on sijoitettu ELÄKÖÖN SUOMI -teksti. Kivenlohkareen alapuolelle päällekkäin aseteltuihin pronssilaattoihin on kirjoitettu muistomerkin taustoista kertovat tekstit. Yksinkertainen, ilmaisultaan varsin vaatimaton ja pidättyväinen teos muistuttaa omalla hienotunteisella tavallaan paitsi sotiemme sankareista, myös koetuista tappioista: kymmenistä- ja sadoistatuhansista kaatuneista, haavoittuneista ja kadonneista.
Tietoa taiteilijasta
Sankari- ja sotamuistomerkeistäänkin tunnettu Unto Ojonen (1909–1997) oli lahtelainen modernismia edustanut arkkitehti, jolla on ollut merkittävä vaikutus Lahden kaupunkikuvaan. Jo pelkästään keskustan alueella on useita kymmeniä Ojosen suunnittelemia rakennuksia. Torille näkyvä Aleksanterinkadun Tuomitalo sekä Aleksanterinkatu 29:ssä sijaitseva ”Olavinlinna” ovat esimerkkejä Ojosen modernista kädenjäljestä.
Taideteos kartalla
Lahden Suurhallin edustalla, tien vieressä. – Salpausselänkatu 7.
Näytä Google Mapsissa
Eläköön Suomi, sotiemme 1939–1945 sankarimuistomerkki
Lahden Suurhallin edustalla, tien vieressä. – Salpausselänkatu 7.
Näytä Google Mapsissa