Ylös kirkkauteen

Jussi Mäntynen

1961

Pronssi

Lahden kaupunginvaltuusto päätti vuonna 1961 ostaa kuvanveistäjä Jussi Mäntysen tarjoaman kolmea joutsenta esittävän veistoksen kaupungin taidekokoelmaan. Teoksen hankinta kustannettiin kaupungin kaunistusrahaston varoista. Fellmanninpuistoon sijoitettu veistos on toinen valos Mäntysen vuonna 1958 Turkuun tekemästä Ylös kirkkauteen -teoksesta.

Pronssiin valetun patsaan korkeus on 2,8 metriä ja sen jalusta on punagraniittia. Teos kuvaa kolmea joutsenta, jotka ovat lähdössä lentoon aallon harjalta. Kaksi linnuista on vierekkäin aaltojen päällä, kun taas kolmas lintu on sijoitettu kahden alemman päälle. Siipensä levittäneet ylväät joutsenet kurkottavat pitkillä kauloillaan ylös korkeuksiin, luoden jännittävän ja kiehtovan komposition yläviistoon suuntautuvine linjoineen. Aikaansaatu liikkeen ja energian tuntu tempaisee teoksen katselijan mukaan vauhdikkaaseen hetkeen ja lähtemisen tunnelmaan. Teos johdattelee joutseniin kohdistuvan katseen kohti taivasta, toimien näin vapaudenkaipuun ja ihmisen henkisyyden herkän lyyrisenä vertauskuvana.

Pronssinen, kolmea joutsenta kuvaava veistos.
Jussi Mäntynen, Ylös kirkkauteen, 1961. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen/Malva.

Tietoa taiteilijasta

Kuvanveistäjä Jussi Mäntynen (1886–1978) keskittyi tuotannossaan yksinomaa eläinveistosten tekemiseen. Hän opiskeli kuvanveistoa Taideteollisessa keskuskoulussa sekä Alpo Sailon ja Akseli Gallen-Kallelan yksityisoppilaana. Kirjaimellisen kosketuksen eläimiin hän sai metsästysharrastuksensa sekä ansiotyönsä myötä Helsingin eläintieteellisen museon eläintentäyttäjänä. Mäntysen taiteellinen tyyli on realismissaan luonnonmukaisuudelle uskollista, mutta myös tyylittelyyn ja pienimpien yksityiskohtien karsimiseen taipuvaista. Taiteilija perehtyi kuvaamiensa eläinten anatomiaan ja käyttäytymiseen kuitenkin aina tarkasti ja huolellisesti.

Taideteos kartalla

Fellmanninpuistossa. –
Näytä Google Mapsissa

Ylös kirkkauteen

Fellmanninpuistossa. –

Näytä Google Mapsissa